Att studera på distans

Många personer har tunga minnen från skoltiden och kanske känner att skolan inte var något för just dem. Att gå till skolan, sitta i skolbänken och följa ett inrutat mönster med förutbestämda pauser kanske inte passar alla. Med den upplevelsen i bagaget kan det kännas svårt att motivera sig till att ta upp studierna igen. Vad du dock ska tänka på är att det idag finns mängder av olika sätt att studera på, med större möjligheter till individanpassning. Här ska vi berätta mer om att studera på distans.

Fler digitala möjligheter

Beroende på vilken typ av bransch du är intresserad av att arbeta inom, eller vad du är sugen på att lära dig så finns det flera möjligheter att hitta en undervisningsform som passar just dig. Även mer praktiska färdigheter såsom att spela ett instrument eller skapa konst kan vara möjligt att lära sig via olika distanskurser. Idag sker mycket av undervisningen både på högskola, universitet och vuxenutbildningar online till stora delar. Detta innebär att du kan får en utbildning, ett diplom och en examen genom att plugga digitalt.

Ofta krävs samma förkunskaper för att plugga på distans som det gör att plugga på plats. Däremot skiljer sig undervisningen åt på många sätt. En av fördelarna är att du i vissa fall kan studera var du vill, när du vill. Du behöver alltså inte vara på en särskild plats eller välja att studera på den utbildningen som är geografiskt närmast dig. Med detta system kan du välja mellan fler olika utbildningar och hitta några som kanske annars inte erbjuds i din hemkommun. Möjligheterna är fler.

När utbildningen är klar finns det också en stor chans att du faktiskt kan arbeta på distans efteråt. Vissa karriärer kan vara helt digitala, som exempelvis att handla med aktier, programmera, designa grafik eller redigera videos.

Annorlunda undervisningsform

Samtidigt som själva utbildningarna är fler och mer varierade är också undervisningsformen något annorlunda. Eftersom undervisningen sker på distans kan du plugga från ditt eget hem, bekvämt, i vilken miljö som du föredrar. Ibland kan du slappna av på soffan när du lyssnar på en föreläsning, ibland sitta vid köksbordet. Kanske har du ett eget kontor där du är helt ostörd och får koncentrera dig utan andra personer som distraherar omkring dig. Samtidigt behöver du inte tänka på att pendla till och från skolan, lunchlådor eller att lägga pengar på de där många, men ack så nödvändiga kopparna av take-away-kaffe.

I vissa fall är föreläsningarna förinspelade och du kan titta på dem när det passar dig – på kvällen, morgonen eller kanske när du får ett energidryck på natten. Du får mer inflytande över din studietid och dina rutiner när du pluggar på distans.

Sist men inte minst – digitala utbildningar har ofta samma rätt till finansiering med hjälp av studielån som de du genomför på fysisk plats. Detta gör att du kan fokusera på dina studier utan att behöva oroa dig för hyran, pengar till mat och annat som ofta påverkar möjligheterna att studera vidare.