5 steg för en bättre sömn

De flesta vet att sömn är viktigt för vår fysiska så väl som mentala hälsa. Men trots dess betydelse lider en stor andel av befolkningen av sömnsvårigheter. Det finns tyvärr ingen snabb lösning på problemet, men det finns steg du kan ta för att förhoppningsvis sova bättre om natten. Här är våra 5 bästa tips. 

1. Investera i en säng av hög kvalitet 

Vill du sova gott om natten utan att behöva vrida och vända dig i flera timmar är det första steget att faktiskt köpa en bra säng. Se en bra säng som en investering. Du kommer trots allt spendera 1/3 av ditt liv i en säng, och därför är det viktigt att se till att denne är av hög kvalitet. En bra säng bör även inkludera en sängkappa som skyddar mot damm för att minimera risken för att du andas in för mycket damm om natten. 

2. Håll dig till ett bestämt sömnschema 

Vill du sova gott och tillräckligt om natten är det fördelaktigt att hålla dig till en bestämd dygnsrytm. Det vill säga att du lägger dig vid en ungefärligt samma tid varje kväll och vaknar vid en fastställd tidpunkt om morgonen. Det rekommenderas att man sover minst sju timmar om natten, men 8,5 sägs vara optimalt. När helgerna kommer kan du såklart lägga dig senare och vakna senare, men försök att begränsa skillnaden så att kroppen inte blir allt för chockerad. 

3. Stäng av dina mobila enheter 

Påslagna mobiltelefoner, surfplattor och laptops kan göra det svårt för en att verkligen koppla av. Ljuset från dessa enheter kan också minska kroppens naturliga produktion av melatonin. Försök därför att stänga av dina mobila enheter åtminstone en halvtimme innan du går och lägger dig. 

4. Koppla av innan sovdags 

Om du ofta är uppspelt innan du lägger dig kan detta vara en bidragande faktor till varför du upplever sömnsvårigheter. Se istället till att försöka koppla av innan sovdags genom exempelvis ett varmt bad eller meditation. Några gånger kan det räcka med att inte surfa på mobilen innan läggdags. För många fungerar det klassiska knepet att läsa en bok väldigt bra! 

5. Avstå från mat och dryck innan du lägger dig 

Något som förstör allt för många människors sömn är det faktum att de vaknar om natten och måste gå på toaletten. Detta kan vara ett tecken på en sjukdom, men många gånger handlar det inte om annat än att man dricker eller äter för mycket innan man går och lägger sig. Se därför till att försöka avstå från mat och dryck åtminstone någon timme innan sängdags. Då slipper du förhoppningsvis springa på toaletten mitt om natten.